A leander cserjék (Nerium leander) szívós növények, amelyek általában kevés gondozást igényelnek azért a csodáért, hogy nyáron rengeteg színes virággal jutalmazzák a gondoskodást. Ennek ellenére leander bizonyos betegségei veszélyeztethetik a növény egészségét és gátolhatják virágzási képességüket.

Leander növénybetegségek

A bakteriális kórokozók a bűnösök az elsődleges leander betegségekért, bár néhány gombás kórokozó szintén megfertőzheti a leandereket is. Ezek az organizmusok metszési vágásokon keresztül megfertőzhetik a növényeket, és gyakran a növényi szövetből táplálkozó rovarok terjesztik őket.

A leander növények egyes betegségei más jellegű leander problémáknak tűnhetnek, például gondozási rendellenességeknek, amelyek magukban foglalják az elégtelen víz- vagy tápanyaghiányt.

Leander levélperzselés, vagy Leander csomó
A leander levélperzselését a Xylella fastidiosa kórokozó okozza. A tünetek közé tartoznak a lelógó és sárguló levelek, amelyek az aszály okozta stressz vagy a tápanyaghiány tünetei is lehetnek. Ha azonban egy leander szárazságtól szenved, a levelek középen sárgulni kezdenek, majd kifelé terjednek. A levélperzselési betegség miatt a levelek a külső szélektől a közepe felé kezdenek sárgulni. Egy másik módja annak, hogy megkülönböztethesse a levélperzselést az aszály okozta kiszáradástól, hogy az elhervadt leander növények, amelyek levélperzseléstől szenvednek, nem gyógyulnak meg öntözésük után.

Agrobaktériumos gyökérgolyva, vagy Leander csomó
Sokgazdás kórokozó, a leanderen is előfordulhat. Hazai viszonylatban leggyakrabban az almán, lágyszárúak közül pedig a napraforgón fordul elő. A tünetek leggyakrabban a tőnél keletkező, alaktalan hipertrofikus golyvák formájában jelentkeznek. Ezek kezdetben szivacsos szerkezetűek, a karfiolra emlékeztetnek, később megkeményednek, feketék és repede­zettek lesznek, közepük gyakran üreges. Fellé­pésekor a leandertövek a fejlődésben visszama­radnak, levelük sárgul. A kórokozó a talajban széteső golyvákban évekig fennmarad. A gaz­danövényt sebzéseken keresztül fertőzi. Ennek következtében a leander szárain is gyakran előfordul.

Javaslat:

–  egészséges dugvány haszná­lata, a beteg egyedek eltávolítása és megsemmisítése,

– permetezésa visszametszett gyökerű egyedek baktericides (pl. rézoxid hatóanyagú készít­ményekkel) kezelése,  talajfertőtlenítés.

Boszorkány seprű
A boszorkányok seprűjét a Sphaeropsis tumefaciens gombás kórokozó okozza. A tünetek közé tartozik az új szárak szorosan tömörült csoportja, amelyek a hajtáshegyek visszahalása után keletkeznek. Az új szárak csak néhány centiméterre (5 cm) nőnek meg, mielőtt meghalnak.

Leander betegségek kezelése

Bár nincsenek gyógymódok ezekre a bakteriális és gombás problémákra, vannak olyan lépések, amelyeket megtehet a leander növényi betegségek megelőzése vagy ellenőrzése érdekében.

  • Nevelje az egészséges növényeket úgy, hogy teljes napsütésbe ülteti őket, aszály idején öntözi és trágyázza őket a talajvizsgálati ajánlások szerint.
  • Kerülje a felső öntözést, például a szórófejeket, mert ez nedvesen tartja a növényeket, és táptalajt teremt a kórokozó szervezetek számára.
  • Metssze a növényeket, hogy eltávolítsa az elhalt és beteg szárakat és gallyakat, és fertőtlenítse a metszőeszközöket minden vágás között 1 rész fehérítőszer és 10 rész víz oldatában.

Vigyázat: Az leander minden része mérgező, ezért legyen óvatos, ha bármilyen leander -betegség kezelést alkalmaz. Viseljen kesztyűt, ha kezeli a növényeket, és ne égesse el a levágott részeket, mert a füst is mérgező.