2024-et írunk, és manapság már semmi meglepő nincs abban, hogy az internet használata az életünk egyre több területén válik alapvetővé. Napjainkban már nem az az megszokott, hogy elsétálunk a postára, és ott fizetjük be a csekkeket, vásárolni sem csak fizikai üzletben tudunk, és persze a lineáris TV-adások helyét is szépen lassan átveszik a streamingszolgáltatók.

Ebből a “digitális forradalomból” pedig természetesen a rádió sem marad ki, hiszen ma már az analóg műsorszórás helyett választhatjuk a MyOnlineRadio weboldalát, ahol rengeteg csatornát elérünk online. De vajon miért is jársz jobban, ha itt hallgatod a rádiót? Nézzük a főbb előnyöket:

  •  Nincsenek földrajzi korlátok

Bár akadnak olyan rádióállomások, melyek országos lefedettséggel bírnak, ugyanakkor szép számmal találunk regionális adókat is, melyeket csak egy-egy város pár kilométeres körzetében lehet befogni antennán keresztül. Ha pedig kiérünk erről a területről, akkor az adás is elmegy.

Az interneten viszont nincsenek ilyen kötöttségek. Ha van élő kapcsolat, akkor lényegében a világ bármely pontjáról élvezheted az adást. Épp Új-Zélandon nyaralsz, de nem akarsz lemaradni a Rádió1-en futó Disco’s Hit egyetlen adásáról sem? Semmi akadálya annak, hogy online innen is hallgasd a műsort, csupán az időeltolódásra kell odafigyelned.

  • Nincsen bosszantó recsegés, sistergés

A mai 30-as, 40-es korosztályból rengetegen tudnának mesélni arról, milyen bosszantó is volt, amikor órákig ültek készenlétben a kazettás magnó előtt, melyen szólt a rádió, a kazetta be volt készítve a deckbe, és csak várták, mikor szólal meg végre a kedvenc daluk.

Amint felcsendültek az első traktusok, izgatottan lenyomták a “rec” gombot, de az örömbe rövidesen üröm vegyült, amikor is az adás hirtelen recsegni kezdett, és ez teljesen tönkretette a felvételt. 

Sajnos az időjárás és a domborzati viszonyok (meg még ki tudja, mi minden) miatt előfordult, hogy belezavartak az adásba, sőt, akár teljesen el is lehetetlenítették a hallgatást, ami roppant bosszantó volt.

Szerencsére most már ez is a múlt, hiszen az internetes rádióknál nem kell ilyesmitől tartani. Persze azért itt is megeshet, hogy a szerver túlterheltsége miatt akadozni kezd a vétel, de ilyen esetben általában elegendő egy másikra váltani, hogy tovább élvezhesd a műsort. 

  • Váltás egy kattintással

A régi analóg rádiókészülékeken volt egy nagy tekerőgomb, amit lassan forgatni kellett, így váltogattunk a frekvenciák között. Olykor egy ideig csak sistergés hallatszott, majd tompán megszólalt valami, de még pár percet el kellett tölteni a finomhangolással, mire kitisztult a vétel. Ám általában még ekkor sem tudtuk pontosan, hogy épp melyik adót fogtuk be, meg kellett várni az első szignált, hogy kiderüljön.

Nos, ma már ez is sokkal egyszerűbb, hiszen a MyOnlineRadio felületén kilistázva láthatjuk az összes elérhető csatornát, melyek között egy-egy kattintással tudunk váltogatni. Az adás pedig rögtön sistergésmentesen, tisztán szólal meg.