A légkondicionáló berendezések zárt szerkezete és a bennük keringő nedvesség kedvező feltételeket teremthet a penészgomba növekedéséhez, ami nemcsak kellemetlen szagot okoz, hanem allergiás reakciókat és légúti betegségeket is előidézhet.

Ezért is gondoltuk, hogy ma bemutatjuk a penész eltávolításának lépéseit a légkondicionálóból, amelyhez az Otthonok & Megoldások tippek rovatának egyik cikke volt a forrásunk. 

A penész eltávolításának lépései

  1. Előkészületek

Mielőtt bármibe is belekezdenél, fontos, hogy áramtalanítsd a légkondicionálót, hogy elkerüld az áramütést és a berendezés károsodását. Aztán húzz védőfelszerelést, hogy megvédd magad a penész spóráitól és a tisztítószerektől!

  1. Szűrők tisztítása vagy cseréje

Most, hogy megvagy az előkészületekkel, ideje eltávolítani a berendezés szűrőit, mivel ezekben rendkívül könnyen megtelepszik a penész! Ha mosható változatokról van szó, akkor egyszerűen csak öblítsd le őket alaposan, és hagyd teljesen megszáradni.

Abban az esetben viszont, ha a szűrők nem moshatók, akkor nincs mese, ki kell cserélni őket újakra. 

  1. Belső alkatrészek tisztítása

A szűrők megtisztítását követően folytasd a belső alkatrészek megtisztításával! Töröld le a beltéri egység látható részeit egy nedves ruhával! A ventilátor lapátjaira és a hőcserélőre különösen figyelj, mivel ezeken a részeken a penész hajlamos a megtelepedésére!

Aztán jöhet a penészeltávolító, vagy ha az nem szimpatikus, akkor az egy rész fehérítő és három rész víz keverékének használata! Fújd rá a penésszel fertőzött felületekre, és hagyd hatni néhány percig!

Miután ez az időtartam letelt, az említett részeket puha kefével vagy ronggyal alaposan tisztítsd meg, és töröld át tiszta vízzel!

  1. Kondenzvíz tartály tisztítása

Legutolsó lépésként távolítsd el a kondenzvíz tartályt, és tisztítsd meg alaposan, hiszen ez szintén melegágya lehet a penésznek! Mosd le meleg szappanos vízzel, majd alaposan öblítsd le és hagyd megszáradni!

Módszerek a megelőzésre

Hogy valóban hasznos legyen az útmutatónk, befejezésként hoztunk néhány megelőzési módszert is. Az egyik közülük a rendszeres karbantartás, amely magában foglalja a szűrők tisztítását és rendszeres cseréjét, illetve a szakember által végzett karbantartást.

Továbbá nagyon hasznos lehet még a páratartalom megfelelő szabályozása is. Ha a helyiség páratartalma magas, használj párátlanítót, hogy csökkentsd a nedvességet és ezzel a penész növekedésének esélyét!

Végül, de nem utolsósorban pedig fontos még a megfelelő szellőzés biztosítása is a helyiségben, különösen a légkondicionáló berendezés közelében, és a légkondicionáló rendszeres használata. Az utóbbi ugyanis segít megakadályozni a nedvesség felhalmozódását és a penész növekedését.