A hemoglobin szintjének növelésére több tényező és módszer is hatással lehet. Alacsony hemoglobin szint, vagy anémia, esetén az alábbiakban felsorolt tényezők és beavatkozások segíthetnek a hemoglobin érték növelésében:

  1. Vastartalmú élelmiszerek fogyasztása: A vörösvértestek képződéséhez a szervezetnek vasra van szüksége. A vörös húsok, máj, lencse, babfélék, spenót és egyéb zöld leveles zöldségek, tojássárgája és egyéb vasban gazdag élelmiszerek fogyasztása elősegítheti a hemoglobin szint emelkedését.
  2. Vitaminok és ásványi anyagok: A B12-vitamin, a folsav és a C-vitamin elősegítheti a vörösvérsejtek képződését és a vas felszívódását. A C-vitamin különösen hasznos, mivel segíti a növényi eredetű vas felszívódását.
  3. Vaskiegészítők: Ha az étrendi változtatások nem elegendőek a vashiány kezelésére, az orvos vaskiegészítőket is javasolhat.
  4. Erythropoietin (EPO) kezelés: Az EPO egy hormon, melyet a vesék termelnek és stimulálja a csontvelőt a vörösvérsejtek képzésére. Bizonyos állapotokban, például krónikus vesebetegség esetén, az orvos EPO injekciót javasolhat.
  5. Vörösvértest-transzfúzió: Súlyos anémia esetén vörösvértest-transzfúzióra lehet szükség, amely közvetlenül növeli a hemoglobin szintet a donor vörösvértestjeinek átadásával.
  6. Alapbetegség kezelése: Ha az alacsony hemoglobin érték oka egy alapbetegség, mint például a gyomor-bél rendszeri vérzés vagy egy krónikus betegség, akkor annak kezelése is hozzájárulhat a hemoglobin szint normalizálódásához.
  7. Elegendő oxigénellátás: Magaslati tréning vagy tartózkodás magasabb területeken, ahol a levegő oxigéntartalma alacsonyabb, természetesen stimulálja a hemoglobin termelését.

Fontos az orvossal való együttműködés az alacsony hemoglobin szint okának meghatározásában és a megfelelő kezelési terv kialakításában. A nem megfelelő kezelés vagy a túlzott vasbevitel káros hatásokkal is járhat.