Az alábbiakban Olosz József, a Sherlock Rehab manuálterápeutája mutatja be, hogyan használják magánrendelőjükben a gyógytornával kombinált manuálterápiát a fájdalmak megszüntetésére.

Azért esett erre a névre a választás, mert szerintünk jól tükrözi azt a folyamatot, amikor egy terápiás szakember részletesen kutatja egy probléma forrásának okát, hogy ez alapján hatékony kezelést biztosítson. Ez az a szemlélet, ami alapján mi is eljárunk a manuálterápiás kezelések folyamán. Úgy dolgozunk, akár Sherlock Holmes a rejtélyek feltárásában.

Miben más a Sherlock Rehab?

Véleményünk szerint az összes egészségügyi szolgáltató az általa biztosított legmagasabb szinten igyekszik a hozzájuk betérő páciensek problémáira megoldást találni.

De ha választ kell adni arra, hogy miben térünk el mi a többi szolgáltatótól, az az időbefektetés, ami a páciensekkel kapcsolatos alapos diagnózisfelállításhoz elengedhetetlen. Ez az, amiben különlegesek vagyunk. Célkitűzésünk tehát az, hogy a hozzánk forduló páciensek felépülve lépjenek ki a rendelőnkből.

Hogyan zajlik egy kezelés?

  1. Első lépés az Állapotfelmérés

Mielőtt hozzáfognánk a kezeléshez, egy alapos állapotfelmérés előzi azt meg, ami több részből áll. Az első lépés a beszélgetés, amely során a páciens beszámol olyan dolgokról, hogy miért fordult hozzánk, mióta van panasza, illetve azt mi befolyásolja, valamint, hogy milyen korábbi beavatkozásai, sérülései voltak.

Az utóbbiról azért fontos tudnunk, mert a későbbiekben egy visszatérő probléma okozója lehet. Ha egy hirtelen megjelenő derékpanaszról tájékoztat minket a páciens, vagy váratlanul fájni kezdett a feje, minden ok nélkül, akkor nagy rá az esély, hogy valamilyen diszbalansz áll a háttérben, amit számos estben egy régebben bekövetkezett káros behatás eredményez, és amivel foglalkoznunk kell.

Amint megkaptuk a páciensről a legszükségesebb információkat, ezekből kiindulva hipotéziseket állítunk fel, annak vonatkozásában, hogy mi lehet a probléma forrása. Ezek mentén elindulva, aztán valamilyen irányba megkezdhetjük a kezelésünket.

Tegyük fel, hogy a minket megkereső páciens derékpanaszokkal küzd. Ezt számos dolog okozhatja, mint például porckorongsérv, egy korábbi műtéti beavatkozásból származó heg, de akár még valamilyen belsőszervi problémából is eredhet a panasz.

A manuálterapeuta különböző tesztek segítségével meghatározza, hogy a kiválasztott hipotézis helytálló-e, majd, ha erről megbizonyosodott különböző tesztek elvégzése után (ortopédiai, neurológiai tesztek), kezdetét veszi a terápia.

  1. Manuálterápia

Ismerjük a legnépszerűbb manuálterápiás irányzatokat, melyek közül hipotézisünk alapján választjuk ki a legmegfelelőbbet. Ortopédiai manuálterápiás úton folytatjuk a kezelést, amennyiben mozgásszervi probléma áll a háttérben, de ha a hipotézisünk más irányba mutat, például belsőszervi rendellenességre, akkor viszcerális úton folytatódik az eljárás.

  1. Gyógytorna

Gyógytornával folytathatjuk manuálterápiás kezelést követően, mely során az esetleges helytelenül berögzült mozgásokat korrigáljuk, továbbá tartóssá tesszük azt a hatást, melyet a manuálterápiás kezelés során elértünk.

  1. Otthoni feladatok

Annak érdekében, hogy garantáljuk a javulás tartós hatását, az általunk kezelt páciens olyan teljesen egyénre adaptált gyógytorna feladatokat kap, amiket a rendelőn kívül is el tud végezni.

  1. Utánkövetés

Mivel célunk az, hogy a hozzánk forduló páciensek felépülve hagyják el a rendelőt, az utánkövetés sem maradhat el. Az otthonra adott feladatok elvégzése után tájékozódunk arról, hogy hogy van a páciens és hogy hogy alakul a javulása.

Hogyan tovább, ha a páciens állapotában nem történt javulás?

Abban az esetben, ha a páciensünk állapotában nem tapasztalunk javulást, akkor az általunk felállított hipotézisek közül másik vonalon indulunk el, vagyis másfajta kezelési terv alapján haladunk tovább, egészen addig, amíg javulást nem érünk el a páciensnél.

Forrás: sherlockrehab.hu