Az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség) szerint 2018-ig 1,6 milliárd klímaberendezést telepítettek a háztartásokban és közös terekben, ami a becslések szerint globálisan az épületek energiafelhasználásának 20%-át tette ki, és a szám 2050-re várhatóan 5,6 milliárdra nő. Amióta zajlik a klímaváltozás és egyre elviselhetetlenebb a hőség a nyári időszakban, lassan nem kényelmi, hanem túlélő cikk lesz az otthoni légkondi.

Az USA déli államaiban már most is az új épületek 99%-ában előtelepítik a légkondícionáló berendezéseket. Hazánkban is egyre gyakoribb, hogy az új házak esetében klíma előcsövezés, vagy előtelepítés történik. Ez azt jelenti, hogy a konnektorokat, és a berendezés helyét előre kijelölik, a falban rejtve vezetik a csöveket, melyek a kondenzvíz kivezetést, illetve a split klímák esetén a hűtőközeg áramlását végzik. Ezután jöhet a festés és nincsenek lógó kábelek, nem kell falat vésni, vagy csúnya külső csatornákat alkalmazni.  Az új lakó a beköltözés után, vagy előtte kiválaszthatja a neki tetsző típust és azt szerelteti fel.

Ezzel nem csak azt érhetjük el, hogy a lakók maguk határozhatják meg a szükséges klíma teljesítményét és típusát, de a klímaszerelés árak is csökkenhetnek. Ráadásul igényeinknek megfelelően dönthetünk úgy, nem csak a nyári kánikulában használjuk a klíma berendezést, hanem az átmenetei időszakban fűthetünk is vele, sőt az új típusok már akár teljes körű fűtést is megoldhatnak, ha a ház hőszigetelése jó. Ebben az esetben nem csak a kazánt spóroljuk meg, de a gázt sem szükséges bekötni, nem lesz károsanyag kibocsátás, egy jól méretezett napelemrendszer segítségével akár igazi passzív házat is elérhetünk.

De a régi lakások, házak tulajdonosai számára is valódi alternatíva lehet a klimatizálás. A régi, rossz hatásfokú gázkazán költséges cseréje helyett értelmes választás lehet a légkondi, hiszen a fűtési költségek nem emelkednek, sőt bizonyos esetekben még olcsóbb is lesz a klímával fűtés, mint a gázzal vagy a vegyes tüzelésű kazánokkal. És, nem szennyezzük a környezetünket. Sokan nem tudják, de a téli időszakban az amúgy jó levegőjű kertvárosok, falvak levegője rosszabb minőségű az elavult fűtési rendszerek miatt, mint a legszmogosabb budapesti belvárosi kerületeké.

Az igazi jutalom pedig nyáron érkezi, amikor a kinti 40 fok helyett bent kellemes 25-30 fokos környezetben vészelhetjük át az egyre szaporodó kánikulai napokat.