Sajnos magas azoknak a házasságoknak a száma, amik végül válással végződnek. A statisztikák szerint, ebben hazánk kimagaslóan „teljesít”, nálunk ugyanis különösen jellemző az, hogy a párok végül a válás mellett döntenek.

Alapvetően maga a válási procedúra nem egy hosszú folyamat, kivéve, ha a házasságban már gyerekek is születtek. Ez esetben ugyanis el kell dönteni, hogy kinél lesznek elhelyezve, illetve a szülői felügyelet kérdéskörében is meg kell állapodni.

Mit jelent a szülői felügyelet?

Egy gyermek esetében mindig szükséges a szülői felügyelet, vagy ha ez nem megoldható, mert például árva, akkor egy gyám. Egyrészt azért, mert nem tud magáról gondoskodni, másrészt pedig az őt érintő kérdésekben sem tud felelősségteljes döntést hozni.

Válás esetén az első fontos kérdés az, hogy melyik szülőnél lesz elhelyezve a gyermek? Ideális esetben közös megegyezés alapján születik meg a válasz, de ha ez nem történik meg, akkor a bíróságnak kell döntenie.

Tipikusan ilyen, amikor mondjuk az apa „magának akarja” az egyik vagy mindkét gyermeket. Ahhoz azonban, hogy ezt a bíróság engedélyezze, komoly érvet kell felhozni az anya ellen, alapelv ugyanis, hogy a gyermeket nem szabad elválasztani az édesanyjától.

Azonban ez még nem jelenti azt, hogy az apa ne kaphatna szülői felügyeleti jogot, hiszen az nem kizárólag a gyermek lakhatásának biztosítására vonatkozik. Magában foglalja ezen kívül a gondozását, nevelését, vagyonának kezelését, illetve törvényes képviseletét.

Mikor nem kaphat valaki szülői felügyeleti jogot?

Nem kaphat szülői felügyeleti jogot az az apa vagy anya, aki viselkedésével veszélyezteti a gyermek testi-lelki épségét. Természetesen ez akkor is igaz, ha már odáig fajultak a dolgok, hogy az illető valamilyen bűncselekményt követett el. Ha az ellenséges magatartásra a válás után kerül sor, akkor lehetőség van a szülői felügyeleti jog megszüntetését kérvényezni a bíróságtól. Ha valaki ellen jogerős döntés születik, akkor nem láthatja a gyermekét és nem is tarthatja vele a kapcsolatot.